BEMUTATKOZÁS

Sok szeretettel köszöntöm az idelátogatókat! Blogomat újra nyitottam és folyamatosan töltögetem, amennyire a munkám és a családom mellett időm engedi.
Tartalmát tekintve próbálok belevinni mindenből egy keveset.
Érdeklődési köröm elég sokirányú, sok mindent szeretek kipróbálni. Vonzódom a természethez, képeimet leginkább ebben az irányban szerkesztgetem.
Remélem, jól fogod majd érezni Magad és megtisztelsz még a látogatásoddal!
Baráti üdvözlettel: Erzsi

Köszöntő






2013. február 12., kedd

Vaszy Viktor - zeneszerző, karmester


(Budapest, 1903. július 25.Szeged, 1979. március 12.)

Tanulmányait a budapesti Zeneművészeti Főiskolán végezte. Diák vendégkarnagyként kezdve a Székesfővárosi Zenekar, a Budapesti Egyetemi Énekkar, a Budapesti Palestrina Kórus karnagya volt. A Zeneakadémián elméleti tárgyakat tanított. Kórusvezetőként több európai koncertturnét vezetett. Később a kolozsvári Magyar Opera igazgatója volt.
A Szegedi Nemzeti Színház karmestere, majd zeneigazgatója, később ismét a Zeneakadémia tanára. Szegedi Nemzeti Színház igazgatója lett, majd újra a zeneigazgatója volt. Kezdeményezésére szerveződött önálló városi intézménnyé a Szegedi Szimfonikus Zenekar, melynek igazgató karmestere volt. A szegedi karvezetők megkeresése nyomán létrehozta a város oratóriumkórusát, a Szegedi Zenebarátok Kórusát, mely máig is az alapító nevét felvéve Vaszy Viktor Kórus néven működik. A Szegedi Szabadtéri Játékok egyik megújítója és zenei irányítója. Romhányi Józseffel átdolgozta és sikerrel bemutatta Erkel Ferenc Sarolta című vígoperáját.
Nevéhez fűződik Bartók Béla Divertimento, valamint Cantata profana című műveinek magyarországi bemutatója.
Védett síremléke a szegedi belvárosi temetőben található.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése